16.1.21

Ston korona-aikaan

Stonissa on ollut elämää jo antiikin aikoina, mutta maanjäristys tuhosi kaupungin vuonna 1252, joten kaupunki rakennettiin uudelleen sen jälkeen. Ston on ensimmäisiä kaupunkeja maailmassa, joka on rakennettu tarkan suunnitelman mukaan. Nykyisin Ston on pikkukaupunki, jossa on noin 2400 asukasta.
"Kiinan muuri" rakennettiin 1330-luvulla, kun Ston oli liitetty Dubrovnikin tasavaltaan. Muuri suojasi suola-altaita ja Pelješacin niemimaata; suola oli niihin aikoihin tärkeä vientituote.
Muuri siis lienee toiseksi pisin maailmassa, noin viisi kilometriä. Se vahingoittui myös vuosien 1991-92 sodissa ja maanjäristyksessä viimeksi vuonna 1996. Sitä on kunnostettu kuitenkin sen verran, että siellä pystyy kävelemään.
Muuri on auki ympäri vuoden koronasta huolimatta, niinpä minäkin käväisin kävelemässä siellä. Lisäkseni siellä oli muutama muu ihminen. Kesäaikaan ja syksyisin siellä lienee vilkkaampaa, silloin siellä järjestetään mm. muurimaratoneja.
Muurilta oli hyvä näköala Stonin vanhaan kaupunkiin ja suola-altaille.

Suolaa Stonissa on tuotettu yhtäjaksoisesti antiikin ajoista lähtien. Menetelmät eivät ole juurikaan muuttuneet, ja suolaa mainostetaan terveelliseksi ja ympäristöystävälliseksi.

Suolaa tuotetaan edelleen perinteisin menetelmin.

Stonissa viljellään myös ostereita, mutta niitä emme valitettavasti päässeet maistelemaan ravintoloiden ollessa kiinni.


Pengertie Stonissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Junailua vuoristoradalla teeviljelmille

18.3.2023 Junalla Colombosta Nuwara Eliyaan  Kandyn ja Ellan välistä junamatkaa mainostetaan yhtenä maailman kauneimmista. Tällä välillä kul...