Ulcinjin asukkaista 70 prosenttia on etnisiä albaaneja, yli puolet Montenegron albaaneista asuu täällä. Albaanit puolestaan ovat enimmäkseen muslimeja. Ulcinjin alueella on 26 moskeijaa, joista yhden, Merimiesten moskeijan (Mornarska Džamija) rukouskutsut kuuluvat meille viidesti päivässä. Islamilaisuus Balkanilla on perua Osmanien valtakunnan ajoilta 1500-luvulta lähtien.
Merimiesten moskeija (Mornarska Džamija)
Albaaneilla saattaa olla yhteys myös kaupungin perustajiin. Ulcinjin perustivat nimittäin muinaiset illyrialaiset, jotka asuivat täällä ennen kreikkalaisia, roomalaisia ja slaaveja. Illyrialaiset ilmeisesti kuolivat sukupuuttoon tai roomalaistuivat Rooman vallan aikana. Vahvistamattoman teorian mukaan albaanit polveutuisivat illyrialaisista, ja albania olisi illyyrin sukukieli, mistä albaanit tuntuvat olevan ylpeitä.
Albanian kielellä on Montenegrossa virallinen vähemmistökielen asema. Niinpä katukyltit ja opasteet ovat täällä kaksikielisiä.
Ulcinjin vanhakaupunki Kalaja on alunperin illyrialaisten ja kreikkalaisten rakentama, mutta se on aikojen saatossa kärsinyt vahinkoja ja rakennettu uudelleen. Nykyisin sillä on lähinnä keskiaikainen ilme linnoituksineen. Se on kuulemma hyvin säilynyt, ja ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi. Sen arkkitehtuurissa yhdistyvät itä ja länsi, itämaiset ja välimerelliset tyylit. Mahdollisesti. Kauempaa Kalaja näyttääkin kauniilta, mutta kun astuimme tänään sen portista sisään, se olikin pieni pettymys.
Ulcinjin vanhakaupunki Kalaja
Ilmeisesti sitä kunnostetaan näin talviaikaan, joten se tuntui jotenkin rähjäiseltä. Siellä oli muutama museoita, ravintola ja hotelleja, jotka kaikki olivat nyt kiinni.
Nimissä on viittauksia kaupungin historiaan (mm. hotelli Pirate), Ulcinj oli aikoinaan (1300-luvulta alkaen) merirosvojen pesä. Yksi vanhankaupungin aukioista on nimeltään Orjien aukio (Trg robova). Orjia ei myyty, vaan heitä pidettiin vankeina, kunnes heistä maksetut lunnaat vapauttivat heidät.
Vielä yksi kuriositeetti, joka viittaa myös Albaniaan. Aivan nykyisen majapaikkamme vieressä on kammottava, selvästikin Jugoslavian aikainen betoninen muistomerkki "Vapaus" (spomenik Slobode). Sen on tarkoitus muistuttaa Ulcinjin vapautumisesta Italian miehityksestä toisen maailmansodan aikana. Joidenkin lähteiden mukaan se on kunnianosoitus jugoslavialaisille lentäjille, onhan siinä ikään kuin neljä siipeä. Muistomerkki on valmistunut vuonna 1985, ja sen viereen piti tulla muutakin, mahdollisesti museo ja ravintola. Tämä suunnitelma jäi kesken Jugoslavian hajottua. Nykyään muistomerkki on täysin laiminlyöty, rapistunut, ja siihen on maalattu graffiteja. Siinä ei ole mitään opasteita, jotka kertoisivat, mikä se on. Se on kuitenkin hyvin suurikokoinen, sijaitsee rinteessä, ja näkyy kauas, joten sitä ei voi olla huomaamatta.
Vapauden muistomerkki (spomenik Slobode)
Albaniaan se liittyy siten, että jotkut tahot haluaisivat liittää Ulcinjin takaisin "luonnollisen Albanian" (Natural Albania) alueelle määräajan kuluttua umpeen. Ulcinj nimittäin liitettiin Montenegroon Berliinin konferenssin (1878) seurauksena sadan vuoden määräajaksi. Jos Ulcinj liitettäisiin Albaniaan, tätä jäännettä Jugoslavian ajoilta tuskin säilytettäisiin.
Lähde: